Mladší žačky na Prague Handball Cupu (29. – 31. 3. 2024)

| Přečteno 187x

O Velikonocích se mladší žačky tradičně zúčastnily mezinárodního Prague Handball Cupu, kam jsme přihlásili v této kategorii dvě družstva.

Áčko

Na áčko čekaly v pátek 3 zápasy. V prvním ranním proti švédskému IK Sävehof IV se holky rozehrávaly jen velmi pomalu a po výhře 12:10 určitě nebyl důvod jásat. Ve druhém proti slovenské Seredi jsme předvedli o hodně lepší výkon, ale především díky nepřesné koncovce a výbornému výkonu slovenské brankářky, která si připsala 12 těžkých zákroků, jsme prohráli 12:15. Poslední zápas proti Dunajské Stredě II pak přinesl snadnou výhru 18:2.

V sobotu jsme odehráli pouze 2 zápasy a ani jeden ze soupeřů nás příliš neprověřil. Proti lotyšskému Ulbrokas SK bylo naší největší starostí, abychom soupeři umožnili vstřelit alespoň jednu branku, což se nám naštěstí „podařilo“ (26:1). Večer proti Vršovicím pak holky předvedly nejlepší výkon v celém turnaji a i když se nejednalo o nijak slabého soupeře, tak jsme jasně zvítězili 20:1. Bohužel jsme ale v tomto zápasu přišli o Kačku, která si vážně poranila nohu a které přejeme, aby se brzy uzdravila a vrátila na hřiště.

Ze druhého místa v základní skupině jsme postoupili do nedělního tříčlenného předkola, z nějž dále postupuje již jen vítěz. V něm jsme se nejprve v plzeňském derby střetli se Slávií VŠ. V úvodu byla na holkách patrná velká nervozita a kvůli našim zbytečným chybám jsme soupeře pustili rychle do vedení. I když se nám v průběhu zápasu několikrát povedlo srovnat, tak do vedení, které by nás mohlo nakopnout, jsme se bohužel nedostali ani jednou. K tomu některé holky bohužel nebyly psychicky moc dobře naladěny a slzami v očích lze vyhrávat jen stěží (16:19).

Naděje na postup však stále žila, ale k tomu bylo potřeba porazit lotyšský Salaspils SS (vítěze skupiny, v níž hrálo naše béčko). Tohle utkání se nám ale nevydařilo zejména v obraně, v níž jsme soupeře po individuálních chybách pouštěli k příliš snadným zakončením z křídel a z prostoru brankoviště. V herně vyrovnaném zápasu se nám 20s před koncem podařilo dostat do vedení, ale po další individuální chybě v obraně soupeř ještě těsně před koncem stihl vyrovnat a tím ukončil naši naději na postup do play-off (16:16).

Celkově nám turnaj ukázal řadu nedostatků, jak v útočné, tak i v obranné fázi, kdy v obou holkám často chyběl lepší pohyb a spíše spoléhaly jen na sílu, než na rychlost. V rozhodujících zápasech se navíc projevila absence Kačky, místo které se ani v obraně, ani v útoku nenašel jiný lídr, který by výkony družstva pozvedl. Trochu přísnější metr tak snesou spíše jen křídla (v útoku, v obraně to žádná sláva nebyla), zatímco od spojek bychom očekávali rozhodně lepší výkony. V možnostech holek bylo určitě dosáhnout lepšího umístění, ale celkové výkony ani týmu, ani většiny jednotlivců tomu bohužel neodpovídaly. Věříme ale, že turnaj bude pro holky velkou zkušeností a že především co se týče psychické odolnosti je posune o kousek dále.

Hrály: Boušová 3/1, Kampfová 22/15, Krejčí 24/20, Kurešová 25/18, Markupová 8/5, Pivoňková 9/9, Potokii 11/8, Přerostová 21/11, Randová 12/6, Roubová 9/3, Rybová 22/12, Sýkorová 15/12

Chytaly: Boušová, Pivoňková

Fotogalerie áčko.

 

Béčko

Tým složený většinově hráčkami 2012 jel na turnaj především sbírat zkušenosti a herní minuty, ale byli jsme si vědomi, že můžeme potrápit spoustu soupeřů, a to se ukázalo jako pravdivé.

V základní skupině prohrála děvčata všechny zápasy, ale tři z nich po velmi vyrovnaném průběhu. Holky ukázaly, že na tréninky nechodí jen pro zábavu a dokázaly své tréninkové úsilí přetěžit v pěknou házenou. Především nás zdobila pevná obrana, která dělala problém každému soupeři. Na druhé straně jsme si dokázali budovat pěkné šance a po většinu času hrát kolektivní házenou, ale kámen úrazu byl v herní nevyspělosti a časté zbrklosti. Jak v obraně, tak v útoku jsme troskotali na tom, že si jedna hráčka v zápalu emocí a motivace zvolila špatné rozhodnutí, a tím jsme soupeřům umožňovali stále určovat tempo a průběh zápasu.

Výsledky základní části:

DHC 8:9 IK Sävehof IV
DHC 11:13 DHK Pardubice
DHC 5:11 MHK Piešťany
DHC 7:17 Salaspils SS
DHC 5:7 HC Háje

Z posledního místa jsme tedy v neděli šli do play-off B, kde se hraje systémem „náhlá smrt“ – dokud vyhráváte, hrajete dál a hned v prvním utkání nás čekal nám známý Tachov. Od začátku bylo jasné kdo má navrch a více touží po vítězství. Více prostoru se tak dostalo hráčkám, které si v těžších zápasech zahrají méně a na střelecké listině jsme díky tomu měli zapsaných hned osm hráček. Krásným týmovým výkonem jsme si došli pro první turnajové vítězství 17:7 a postoupili do dalšího boje.

V tom jsme narazili na Velké Meziříčí se kterým jsme se již setkali na turnaji v Ivančicích a věděli jsme, že nás čeká rychlá házená. Soupeřovo tempo jsme brzdit dokázali, ale na druhé straně nás trápila velmi vysunutá a aktivní obrana, na kterou jsme se těžko prosazovali. I tak byl po první půli stav otevřený 6:9. Nám bohužel utekl začátek druhé půle, kdy jsme několika ztrátami pustili Meziříčí k jednoduchým pěti gólům a odskoku na 6:14. Vysoké manko se i přes velkou snahu těžko dohánělo a i přes zlepšení v závěrečných osmi minutách jsme po porážce 11:19 vypadli z dalšího putování turnajem.

Celkově, jak již bylo napsáno. Holky už předvádí velmi pěknou házenou. Hrají s chutí, hrají týmově a je vidět, že je házená baví. Eliminovat je třeba množství chyb, plynoucích ze zbrklosti, což se ale spraví hlavně s přibývajícím množstvím odehraným minut. Na trénincích bude jednoznačně třeba zapracovat na koncovce, která nás trápila v průběhu celého turnaje. Děvčata si už dokážou vypracovat individuálně i kolektivně spoustu krásných akcí, do kterých vynaloží spoustu úsilí. Tím jak kdyby se vysílily a střela na branku pak rozhodně není s takovou razancí, jakou by měla být, aby skončila za zády brankáře.

Jedno velké díky patří všem rodičům, kteří nás celý víkend vozili na utkání naše i jiných týmů a z plných plic nás v každém zápase podporovali a i přes nepříznivé výsledky hnali kupředu.

Hrály: Bergerová, Brabcová, Dobiášová, Duchková, Lepší, Mašková, Michalidesová, Šliková, Urbanczyková, Urbanová, Zapletalová, Zelená

Chytaly: Dobiášová, Duchková

Fotogalerie béčko.