Mladší žačky vezou ze Stupavy dvě medaile (25. – 27. 8. 2023)

| Přečteno 435x

Letní příprava nově vytvořeného družstva mladších žaček (ročníky 2011 a 2012 spolu letos hrají poprvé) byla završena mezinárodním turnajem ve slovenské Stupavě. Turnaj jsme po náročném soustředění pojali spíše jako přípravný, aniž bychom si dělali jakékoliv výsledkové ambice. Proto byly holky rozděleny do dvou vyrovnaných družstev, kdy cílem bylo především dát všem velký prostor na hřišti. Skvělý konečný výsledek, kdy se oběma družstvům zcela nečekaně podařilo vybojovat medaili, tak výrazně převýšil cíle, s nimiž jsme na turnaj jeli.

Áčko

Áčko vstoupilo do turnaje páteční výhrou nad Žilinou, která patřila mezi silnější soupeře ve skupině. I když nám aktivní obrana soupeře dělala problémy, tak jsme v klidu zápas kontrolovali (18:12).

První sobotní zápas s Trenčínem přinesl velké trápení v koncovce. Obrana sice fungovala na jedničku, ale pouze 10 vstřelených branek určitě nebylo něco, nad čím bychom měli jásat (10:2). Za to další zápas proti béčku Olomouce byl od začátku do konce jednoznačný (22:2). Další dva zápasy proti Šuranům (15:12), ani Malackám (13:7) jako příliš povedené hodnotit nejde, jelikož zejména množství jednoduchých technických chyb bylo až příliš vysoké, což se však na výsledcích naštěstí neprojevilo.

Po základní skupině tak bylo jasné, že jako vítěz skupiny máme jistou medaili a postupujeme do bojů o první až třetí místo. V ní hned v sobotu večer pak došlo na klubové derby, jelikož i béčko dokázalo ve své skupině zvítězit. V pro holky velmi náročném zápasu prokázaly větší psychickou odolnost hráčky béčka, které se ani po nepovedeném začátku (áčko rychle vedlo 3:0) nesložily a po zranění Kačky v zápasu nakonec jasně zvítězily (6:11).

V neděli na nás čekal již jen jeden soupeř, kterým byl vítěz třetí základní skupiny z Dunajské Stredy. V zápasu proti tradičnímu soupeři, s nímž se potkáváme téměř každý rok, předvedly holky jednoznačně nejlepší výkon v turnaji. K výborné obraně se přidala i velká kvalita v útoku a nebýt smůly v zakončení (5 tyček a další neproměněné vyložené šance), byl by rozdíl ve skóre ještě vyšší (12:10). Právě velký rozdíl ve skóre z klubového derby a neproměněné šance ze zápasu s Dunajskou Stredou nás pak nakonec stály i lepší umístění, jelikož Dunajská Streda v posledním zápasu zvítězila nad béčkem a při rovnosti bodů se díky nejlepšímu skóre mohla radovat ze zlatých medailí. Na holky tak nakonec zbyl „jen“ bronz, což ale i tak lze při vyrovnaném složení onou družstev považovat za velký úspěch.

Celkově holky odehrály výborný turnaj a pochvalu zaslouží především za výkon v obraně, k níž se pěknými zákroky přidaly i brankářky. V útoku jsme střídali lepší výkon s horšími, kdy nejvíce nás brzdily technické chyby a nepřesná střelba. Na tom, stejně jako na psychické odolnosti, bude určitě potřeba v dalších trénincích zapracovat.

Z jednotlivců byly jasnými lídry především hráčky, které mají nejvíce zkušeností z těžkých zápasů minulé sezony (Kačka, Zuzka, Ája). K nim se řadou pěkných uvolnění přidala i Domča. Ale prosadit se dokázaly téměř všechny hráčky. Pochvala pak patří i všem třem brankářkám, které se dělily jak o čas v brance, tak i v poli.

Hrály: Bergerová 15 střel / 10 branek, Duchková 6/3, Krejčí 46/33, Potokii 10/3, Přerostová 8/1, Randová 28/24, Roubová 5/1, Rubášová 6/2, Sýkorová 24/15, Valentová 7/3, Zapletalová 1/0, Žďánská 6/1

Chytaly: Duchková, Randová, Zapletalová

Béčko

Béčko vstupovalo do turnaje pátečním utkání proti domácí Stupavě A a po velmi nervózním úvodu jsme v poločase drželi remizu 6:6. Druhý poločas už se nesl v naprosto odlišném duchu. Holky si začaly pomáhat v obraně a předváděly daleko větší aktivitu v útoku, tudíž jsme nakonec jasně zvítězily 18:10. Druhé utkání tohoto dne jsme odehráli s dalším slovenským celkem Močenok a i přes opět nerozvážný start a poločasový „pouze“ tříbrankový náskok jsme zápas s přehledem dovedli k vítězství 18:8. Velkou rolí se na vítězství podílela Naty Boušová, která ve druhém poločase zalepila branku a obdržela pouze jediný gól ze sedmičky po čase.

Druhý den nás čekaly dva těžší zápasy. V tom prvním jsme nastoupili proti Zlínu A a očekávali vyrovnaný boj a bitvu o každý centimetr hřiště. Opak byl pravdou, holky výborně plnily všechny předem dané taktické pokyny a velmi rychle jsme šli do vedení, které jsme pak v průběhu utkání pouze navyšovali a nakonec zvítězily 14:5. V posledním utkání skupiny nás čekala také nejtěžší zkouška – Sereď. I za toto utkání je holky třeba pochválit. Ze strany soupeře se utkání neslo ve velmi vyhroceném duchu a velký problém nám dělala i agresivně chytající brankářka. Se všemi těmito faktory si ale děvčata skvěle poradila a udržela klidnou hlavu. Významnou roli v tomto utkání měla Simča Kampfová, která na sebe vzala roli tahouna a dotáhla tým k vítězství 14:11 a postupu do boje o nejcennější kovy. Ještě v sobotu nás tak čekal první boj o medaile a to hned v podobě derby proti našemu Áčku. Do utkání jsme nevstoupili vůbec dobře a rychle prohrávali 0:3. Klidnou a trpělivou hrou jsme ale postupně začali ze ztráty ukrajovat a do poločasu ztráceli už jen jedinou branku. Úvodu druhé půle jsme pak 3:0 vyhráli my a otočili stav ve svůj prospěch. Áčko navíc po zranění přišlo o výraznou osobnost a my už si utkání pohlídali a zvítězili 11:6.

V neděli nás čekalo poslední a nejdůležitější utkání proti slovenské Dunajské Stredě. Po tom co soupeře ráno porazilo naše áčko bylo jasné, že musíme podat co nejlepší výkon a za jakéhokoli stavu hrát o co nejlepší výsledek. Bohužel už od samotného úvodu byl soupeř jasným favoritem. V obranné činnosti jsme si nedokázali poradit a pomoct a v útoku jsme ztratili neuvěřitelné množství ztracených míčů. Když už jsme se dostali do zakončení, tak nás trápila koncovka, kterou podtrhly čtyři neproměněné sedmičky. Velké trápení skončilo prohrou 6:12.

Ze zamotané finálové skupiny jsme nakonec vzešli lépe než naše kolegyně z áčka a odvezli domů stříbrné medaile.

Za celý turnaj zaslouží pochvalu všechny hráčky, jelikož každá přispěla k celkovému výkonu svým důležitým dílem. Vyzdvihnout je ale třeba pár jmen. V útoku byly největšími tahouny Síma s Kačkou a za nimi v závěsu hned Marky, které byla mimo jiné hlavně s Áďou vidět především v obraně. Za zády nám stála skvěle chytající Nela, která byla nakonec trenéry zvolena nejlepší brankářkou turnaje.

I přes velmi podprůměrný výkon v posledním utkání jsme z turnaje odjeli nadmíru spokojeni. Holky zakončily letní přípravu skvělým a určitě ne posledním velkým úspěchem, zapojily do hry vše, co během přípravy trénovaly a hrály skvělou týmovou hru. V týmu vidím velký potenciál a věřím, že se děvčata budu po celou sezónu jen a jen posouvat.

Hrály: Boušová 5/1, Kampfová 27/19, Kurešová 21/16, Lepší 1/0, Markupová 11/10, Mašková 12/5, Michalidesová 10/6, Pivoňková 6/4, Rybová 28/17, Urbanczyková 3/0, Urbanová 11/4

Chytaly: Boušová, Pivoňková

Celkově

Celkově je rozhodně potřeba obě družstva za předvedené výkony pochválit. Spolupráce občas sice ještě skřípala a technických chyb bylo někdy více, než bychom si přáli, ale to je na počátku sezony a po náročné přípravě vcelku pochopitelné. Zároveň věříme, že zasloužená odměna v podobě stříbrných a bronzových medailí, bude pro holky motivací do dalších tréninků a turnajů, že budou ochotny pracovat na odstranění nedostatků, které nám turnaj ukázal, a že i další průběh sezóny bude minimálně stejně úspěšný, jako byl její začátek.